Geen fan van streamingdiensten en kijk je liever een film op een groter scherm? Bezoek dan eens een bioscoop. Een bioscoop is een speciale uitgaansgelegenheid gebouwd om met meerdere mensen tegelijk in een zaal op groot scherm naar een film te kijken. Moderne bioscopen beschikken vaak over een groter aantal zalen met een groter aantal stoelen per zaal. Oudere bioscopen zijn kleiner en bevatten minder stoelen. Om de omvang van een bioscoop aan te geven zijn er speciale benamingen in het leven geroepen. Zo noemen we een bioscoop tot 7 zalen een cityplex en noemen we een bioscoop met 7 tot 14 zalen een multiplex.

Bioscoop minimale leeftijd

In Nederland kennen we de Kijkwijzer. Kijkwijzer geeft aan wat de minimale leeftijd is om een bepaalde film te bekijken. Mogelijke minimale leeftijden voor een film zijn:

  • Vanaf 6 jaar
  • Vanaf 9 jaar
  • Vanaf 12 jaar
  • Vanaf 16 jaar

Een bioscoopexploitant, oftewel de uitbater van de bioscoop, is verplicht om bezoekers op leeftijd te controleren. Zo is het volgens de wet niet toegestaan om bijvoorbeeld iemand van 15 jaar toe te laten in een zaal waar een film met een kijkwijzer van 16 jaar wordt getoond. Om deze reden kan het zijn dat er in de bioscoop naar je identiteitskaart gevraagd wordt. Laat een bioscoopexploitant iemand toe die jonger is dat de kijkwijzer leeftijd, dan kan de bioscoopexploitant hiervoor mogelijk een boete ontvangen.

Bioscopen in Nederland

In 2008 telde Nederland 137 reguliere bioscopen. Reguliere bioscopen zijn bioscopen waar een “normaal” aanbod wordt getoond. Verder waren er in 2008 60 zogeheten seksbioscopen. De minimale leeftijd om deze bioscopen te bezoeken is 16 jaar. Bepaalde gemeentes kunnen zelfs de minimumleeftijd vast stellen op 18 jaar.

De meest bekende en tevens grootste bioscoopketens in Nederland zijn Pathé, die we overigens ook kennen van Pathé Thuis, Vue en Kinepolis.

Gedurende het jaar zullen wij op deze pagina een overzicht creëren van bioscopen in Nederland.

Bioscoop aanbod

De bioscoopagenda in Nederland loopt van donderdag tot en met woensdag. Premières vinden meestal plaats aan het begin of aan het eind van de agenda. Dit is dus vaak op donderdag of woensdag. Het aanbod van films verschilt per bioscoop.

Eten en drinken in de bioscoop

Zowel voorafgaand als tijdens de pauze en na afloop heb je in de bioscoop de gelegenheid om eten en drinken te kopen. Dit eten en drinken mag ook worden meegenomen de zaal in zodat je tijdens de film optimaal kunt genieten. In de meeste bioscopen is het niet toegestaan om zelf eten en drinken mee te brengen.